De energietransitie is een belangrijk punt op de internationale agenda en hoe Nederland deze weg in zal slaan is nog de vraag. Het rijk heeft gemeentes de opdracht gegeven om in 2021 plannen klaar te hebben liggen om deze Energietransitie in goede banen te leiden wat betreft warmte en de levering daarvan, zo ook de gemeente Amsterdam.
Voldoen aan de klimaatdoelenHet is voor de hoofdstad nog de vraag of huiseigenaren hierbij betrokken dienen te worden of niet, al lijkt het niet mogelijk het zonder hen hulp te bewerkstelligen. Uiteindelijk zijn de ‘simpelste’ alternatieven voor aardgas in het verwarmen van huizen, meestal opties voor binnenshuis, het gaat hier voornamelijk over pelletkachels en pelletketels, zonneboilers en vloerverwarming. Hier zou dus wel degelijk contact en samenwerking met huiseigenaren voor vereist zijn, wil de Energietransitie op tijd de nodige waardes behalen die op internationaal niveau uiteengezet zijn.
Samen naar een soepele energietransitie
Het is nooit enkel aan de overheid om veranderingen door te voeren, dit is simpelweg niet mogelijk, hier is samenwerking vereist van het bedrijfsleven en de bevolking, zeker als het om grootschalige aanpassingen gaat als de Energietransitie. Wanneer we ervoor kiezen zelf verantwoordelijkheid te nemen en niet te wachten op maatschappelijke en overheid geïnitieerde acties, beseffen we dat we het heft in eigen handen moeten nemen. Dus wat staat er voor huiseigenaren de komende jaren op de agenda? De meeste vastgoed investeerders die de laatste jaren hun slag hebben geslagen in de hoofdstad, zullen dit zeker niet in hun berekeningen meegenomen hebben. Desalniettemin is het goed te weten wat er voor huiseigenaren, investeerders, maar ook bewoners te wachten staat.
Vervangen van gasWanneer het aankomt op warmtelevering binnen ons land, zal het gas vervangen moeten worden en alternatieven geplaatst worden. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen hoge –en lage temperatuurverwarming; boilers en ketels leveren een hoge water temperatuur, convectors en vloerverwarming leveren een lage water temperatuur. Er zal gekeken moeten worden welke gebieden en huizen welke mogelijkheden hebben. Als huiseigenaar is het in elk geval goed je alvast te verdiepen in de beschikbare opties, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Het is een grote uitdaging voor de hoofdstad de Energietransitie heelhuids én op tijd door te komen, de krappe wegen en huizen maken het er niet makkelijker op, maar de vereiste samenwerking op lokaal en regionaal niveau zullen hopelijk voor een verbeterde en gezondere samenleving zorgen.
Ook een interessant artikel over de energietransitie: |