Pcbrehoboth
Image default
Zorg

Hoe kom je van een burn-out af

Mensen herstellen meestal goed van een burn-out, maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat je normale bezigheden geleidelijk weer kan oppakken, dit lukt meestal binnen enkele maanden. In dit artikel lees je meer over hoe je kan herstellen van een burn-out.

Je hebt een burn-out, en nu?

Wanneer je een burn-out hebt stelt je bedrijfsarts of huisarts dit vast. Een burn-out heeft een gunstig beloop, dit betekend dat wanneer je rust neemt de klachten uiteindelijk verminderen. Om herhaling te voorkomen is het erg belangrijk om te kijken welke factoren tot zo veel stress hebben geleidt. Als je weet wat je klachten veroorzaakt kun je daar een passende oplossing voor zoeken.

Als na zes weken de klachten niet voldoende verminderen, kan er gekozen worden voor een behandeling gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Medicamenten zijn geen onderdeel van de behandeling van een burn-out. Dit worden hooguit twee weken voorgeschreven wanneer je veel last hebt van symptomen die je hinderen in je functioneren. Ze helpen niet om van je burn-out af te komen.

Het herstel verloopt in drie fases

In iedere fase zijn er dingen die je zelf kunt doen om te herstellen, andere disciplines kunnen jou hierin begeleiden, zoals een psycholoog of bedrijfsarts.

De eerste fase leert jou te begrijpen en te accepteren dat je een burn-out hebt. In deze fase krijg je meer informatie wat een burn-out precies in houdt. Rust en ontspanning zijn belangrijk in deze fase. Wissel daarom deze activiteiten af met ontspanning.

In de tweede fase ga je de mogelijke oorzaken van jouw burn-out op een rijtje zetten. Hierna ga je een oplossing bedenken voor deze problemen, zo kom je hierna niet in dezelfde situaties terecht. Ook kijk je hoe je met deze spanning om gaat. Hierbij leer je hoe dit in de toekomst anders gedaan kan worden. In de derde fase voer je jouw gemaakte oplossing uit. Je pakt steeds meer je dagelijkse activiteiten op, zoals je werk en huishoudelijke taken. Op het werk kan een bedrijfsarts je hiermee begeleiden.

Meer informatie vindt je op de website www.ruudmeulenberg.nl