Pcbrehoboth
Image default
Woning en Tuin

Containerwoning van Tim Kleinhuis

De moderne pionier Tim Kleinhuis werkt momenteel aan een spannend project in Leiden. Op een stuk grond in zijn veldlaboratorium, bekend als het “Duurzaam wonen”, leeft Kleinhuis zelfvoorzienend en alleen.

 

De containerwoning van Tim Kleinhuis

Enkele jaren geleden bouwde hij hier het eerste tiny house, dat wordt aangedreven door 270 Watt zonne-energie en vier 100 Watt windturbines. Het huidige project van Kleinhuis is de bouw van een grotere residentiële en commerciële eenheid van in totaal vier 20 feet zeecontainers.
 
Hij hoopt bijna 500 vierkante meter woonoppervlak te kunnen bouwen voor minder dan 15.000 euro.
 
Voor al diegenen met soortgelijke projecten heeft hij ook tips bij de hand die moeten worden overwogen voordat hij zeecontainers voor zijn project gaat gebruiken. Er is vraag naar zeecontainers, afhankelijk van de economische situatie, de prijzen kunnen fluctueren, waardoor containers niet altijd het goedkoopste materiaal zijn. Zelfs vervoer over lange afstanden is niet echt goedkoop.
 
Als je echter in de buurt van een grotere havenstad woont en een grote vrachtwagen en trailer tot je beschikking heeft, is de aanschaf veel eenvoudiger en goedkoper. Het lossen van de containers moet ook ter plaatse worden gepland, de kraan of vorkheftruck moet zo nodig worden georganiseerd.

 

Hoe is het om in een containerwoning te wonen?

 
Als je een concreet aanbod nodig heeft, vermijd dan dubieuze dealers, die bestaan helaas, zoals in alle industrieën. Gebruik onze marktplaats voor een transparante vergelijking van aanbiedingen. De prijs voor een zeecontainer in de 20 feet variant kan tussen de 900 en 1500 euro bedragen. Een conventionele constructie in dezelfde maat, waterdicht en solide, is in feite vaak sneller en goedkoper.

Containers zijn uiterst veilig – ze kunnen alleen worden geopend met behulp van zware apparatuur en veel moeite. En ze zijn veel te zwaar om zonder toestemming te worden verwijderd. Laat de zeecontainer indien mogelijk bij je afleveren en direct op de gewenste locatie of op de voorbereide fundering plaatsen. Anders heb je een kraan of een reusachtig katrolblok nodig om het te verplaatsen.
 

Pas op voor roest op je containerwoning

De enige natuurlijke vijand van een container woning is roest – zoek dus indien mogelijk naar een CSC badge, een soort keurmerk voor zeecontainers. Zeecontainers zijn niet geïsoleerd: ze veranderen dus snel in koelkasten of ovens, afhankelijk van de zonnestraling en de omgevingstemperatuur.

Een goede isolatie en de installatie van een ingenieuze ventilatie zijn daarom een must en vergen een overeenkomstige inspanning. Als de wereldhandel tot stilstand komt, stapelen duizenden metalen monsters zich ongebruikt op in de vrachttuinen. Het hergebruik en de herbestemming ervan als woon- of bedrijfsgebouwen is daarom een verstandige recyclingmaatregel. De container laten blijven wat hij is, “eerlijk” blijven: vermom hem niet met andere bouwmaterialen om zijn (zoals wij die vinden) mooie natuurlijke uitstraling te behouden. Niet alles wat glinstert is echt:

  • Veel foto’s van containerwoningen wijken aanzienlijk af van de werkelijkheid.
  • Veel van de getoonde projecten zien er misschien fantastisch uit, maar de bouw en inrichting ervan hebben vaak astronomische bedragen opgeslokt.

De charme van het bouwen met containers ligt echter juist in het feit dat persoonlijke creativiteit voor betaalbare en toch visueel aantrekkelijke oplossingen naar behoefte de vrije loop kan worden gelaten.